هیدرواستاتیک چیست؟ | تست هیدرواستاتیک و کاربرد های آن

هیدرواستاتیک چیست؟ | تست هیدرواستاتیک و کاربرد های آن

هیدرواستاتیک چیست؟ | تست هیدرواستاتیک و کاربرد های آن

هیدرواستاتیک چیست؟ آیا تا به حال در رابطه با این که تست هیدرواستاتیک چیست چیزی شنیده اید؟ در صنایعی که با سیلندر، مخازن تحت فشار و لوله ها سر و کار دارند، به طور دائم یک سری آزمایشات انجام می گیرد.

 

این آزمایشات به اشخاص کمک می کند تا از ایمن و سالم بودن محصولات مورد نظر اطمینان پیدا کنند و اگر مشکلی است، برطرف نمایند. یکی از معروف ترین آزمایشات، تست هیدرواستاتیک می باشد که به وسیله ی آن عملکرد تجهیزات گفته شده را بررسی می نمایند و یکی از آزمایشات بسیار ظروری محسوب می شود.

 

از آن جایی که بسیاری از شما ممکن است با تست هیدرواستاتیک آشنا نباشید، ما در این مطلب در سایت سپاهان عایق فرداد، به شما توضیح خواهیم داد که تست هیدرواستاتیک چیست و به چه صورت انجام می گیرد؟

 

تست هیدرواستاتیک چیست؟

 

در واقع این تست یک آزمایش مخصوص می باشد که بر روی یک سری تجهیزات مانند لوله های تحت فشار، سیلندر های کپسول آتش نشانی وگاز، لوله کشی و… به منظور بررسی دوام و نشتی آن ها، انجام می گیرد.

 

در کارخانه ها معمولا پس از خاموش کردن و تعمیرات دستگاه ها، تست هیدرواستاتیک را انجام می دهند تا جهت راه اندازه دستگاه ها مشکلی پیش نیاید. در واقع این تست نشان می دهد که آیا سیلندر گاز یا هوا، سیلندر آتش نشانی، لوله کشی و یا دستگاه مورد نظر، قادر است تحت فشار نامی خود، کار کند یا خیر؟

 

البته باید به این موضوع توجه داشته باشید که اگر انجام تست هیدرواستاتیک با فشار زیاد باشد، امکان دارد خسارت های بسیاری برای تجهیزات مورد نظر ایجاد نماید و سبب از هم گسستگی یک سری از بخش ها شود.

 

این نام زمانی برای این تست در نظر گرفته شد که مهندسان به جای آب از هوای فشرده به عنوان مایع هیدرولیک استفاده نمودند. در واقع در زبان یونانی اصطلاح هیدرو به معنای آب و اصطلاح استاتیک به معنای جامد می باشد.

 

 

دلایل ضرورت تست هیدرواستاتیک

 

تست هیدرواستاتیک توسط تکنیسین های معتبر و بر مبنای دستورالعمل های صنعتی انجام می گیرد. پس از این که این آزمایش انجام شد، آن را ثبت نموده و تجهیزات مورد نظر را بر مبنای این تست برچسب گذاری می نمایند تا نشان دهند که این تجهیزات برای استفاده، از ایمنی کامل برخوردار می باشند.

 

تست هیدرواستاتیک تعیین کننده ی عملکرد صحیح مخزن می باشد و مانع از صدمات ناشی از نگهداری نادرست و بروز حوادث می گردد. به طور مثال اگر سیلندری دچار مشکل باشد، در فشار بالا، اگر حتی یک پارگی کوچک به وجود آید، سبب واکنش انفجاری می گردد.

 

بنابراین اگر این مسائل در یک محیط آزمایش کنترل شده انجام گیرد، بهتر است از این که حین عملیات این مشکل به وجود بیاید. البته این آزمایش تنها زمان ساخت مخازن تحت فشار انجام نمی گیرد. بلکه می بایست هر چند سال یک بار این تست انجام شود.

 

 

هیدرواستاتیک چیست - تست هیدرواستاتیک چیست - سپاهان عایق فرداد
هیدرواستاتیک چیست – تست هیدرواستاتیک چیست – سپاهان عایق فرداد

 

 

مراحل انجام گیری تست هیدرواستاتیک

 

مراحل انجام گیری تست هیدرواستاتیک که آن را به عنوان خط هیدرواستاتیک نیز می شناسند، مطابق با استاندارد های صنعتی انجام می گیرد و به صورت زیر می باشد:

 

  • شیر مخزن یا سیلندر را از قسمت گلویی باز می نماییم.

 

  • سپس به بررسی چشمی بخش داخلی، بیرونی و مکان اتصال شیر به مخزن می پردازیم.

 

  • در این مرحله، بخش داخلی سیلندر را شست و شو می دهیم.

 

  • در این مرحله تست هیدرواستاتیک انجام می شود که خود شامل سه بخش ورودی، واترجکت و خروجی می باشد.

 

  • نتایج مربوط به تست را ثبت نموده و شیر سیلندر را می بندیم.

 

 

استاندارد های تست سیلندر

 

در صورتی که سیلندری در یک تست رد شد، می بایست به یکی از راه های زیر منهدم شود:

 

  • بر روی شانه ی سیلندر مورد نظر یک سوراخ به شکل بی قاعده و غیر مشخص ایجاد می نماییم.

 

  • سیلندر را به کمک ابزار مکانیکی پرس نماییم.

 

  • بدنه ی سیلندر را در سه نقطه سوراخ کنیم.

 

  • در گلویی سیلندر برش های نامنظم ایجاد نماییم.

 

 

تست هیدرواستاتیک مخزن با در نظر گرفتن جنس مخزن و گاز آن و با کمک استاندارد های مختلفی انجام می گیرد که ما در قسمت پایین یک سری استاندارد های تست سیلندر را بیان می کنیم:

 

  • استاندارد ملی 6792 جهت تست نمودن سیلندر های فولادی عاری از درز. به کمک اندازه گیری نمودن انبساط حجمی قابل انجام است و سبب جلوگیری از انفجار مخزن می گردد.

 

  • استاندارد ملی 14953 جهت تست نمودن سیلندر های کامپوزیت

 

  • استاندارد ملی 8237 جهت تست نمودن سیلندر های جوشی استیلن

 

  • استاندارد ملی 869 جهت تست نمودن سیلندر های فولادی دارای درز

 

  • استاندارد ملی 12864 جهت تست نمودن سیلندر های آلومینیومی

 

 

مراکز تست هیدرواستاتیک

 

وظایف مراکز تست هیدرواستاتیک آن است که مقاومت در مقابل فشار سیالات را درون مخازن مختلف بررسی نمایند و مشاهده کنند که این مخازن برای کار آماده هستند یا خیر؟

 

از سویی دیگر این تست ها برای کپسول های گاز مایع، کپسول های آتش نشانی، کپسول های سی ان جی (CNG cylinder) و مخزن ها انجام می شود. از این رو به کمک این تست ها می توان ظرفیت نهایی سیلندر های مورد نظر را اندازه گیری نمود.

 

این تست در مراحل مختلف انجام می گیرد و می بایست مقدار های فشاری طبق استاندارد های مشخص شده باشد تا آزمایش انجام شده، درست باشد. اگر غیر از این بود، مخزن مورد نظر قابل استفاده نمی باشد و در صورت استفاده مشکلات زیادی به بار می آورد.

 

یکی از مسائلی که در زمان تست هیدرواستاتیک در مراکز مورد نظر باید مورد توجه قرار گیرد، این است که نباید به مخازن بیش از حد مجاز فشار وارد نمایید. زیرا فشار بیش از حد سبب از هم گسستگی اتصالات درون مخازن شده و به قسمت های مختلف سیلندر آسیب وارد می کند.

 

این تست ها را انجام می دهند تا خواص مکانیکی بدنه ی مخازن یا سیلندر را در مقابل فشار های وارده اندازه گیری نمایند. این تست های هیدرواستاتیک در بازه ی زمانی پنج ساله انجام می گیرند. انجام این آزمایشات به وسیله ی دستگاه های اندازه گیری افزایش حجمی می باشد.

 

 

مدت اعتبار تست هیدرواستاتیک

 

در راه اندازی خط لوله، تست هیدرواستاتیک لوله و مخازن، یک امر اجباری می باشد. اعتبار این تست و انجام مجدد آن به سن محصول مورد نظر، ساختار مواد، ماده ی موجود در آن، رتبه بندی آن به وسیله ی سازنده ی اصلی تجهیزات و… وابسته می باشد. اما به طور معمول این مدت زمان بین سه تا پنج سال متغیر می باشد.

 

 

تجهیزات مورد نیاز تست هیدرواستاتیک

 

  • دستگاه تست هیدرواستاتیک و یا پمپ آب با فشار مطلوب

 

  • مایع تست و یا آب (وابسته به نوع سیستم)

 

  • اتصالات لوله ها و سیستم های در ارتباط با سیستم

 

  • تجهیزات ایمنی مثل عینک، کلاه و دستکش های ایمنی

 

 

کاربرد تست هیدرواستاتیک - نیروی هیدرواستاتیک - فشار هیدرواستاتیک چیست
کاربرد تست هیدرواستاتیک – نیروی هیدرواستاتیک – کاربرد هیدرواستاتیک چیست

 

 

هیدرومتر چیست؟

 

هیدرومتر که آن را به عنوان چگالی سنج یا آب سنج نیز می شناسند، ابزاری است که به وسیله ی آن چگالی نسبی سیالات را اندازه گیری می نمایند. این ابزار نیز یک وسیله پرکاربرد جهت تست در آزمایشگاه ها می باشد و برای تعیین نمودن مقدار دانسیته مایعات به کار گرفته می شود.

 

بنابراین قبل از کار با هیدرومتر می بایست بدانید دانسیته چیست و فرمول های آن چه می باشد. معمولا هیدرومتر ها را به وسیله ی شیشه می سازند و انتهای آن یک گلوله سرب یا جیوه وجود دارد که سبب شناور شدن آن به شکل قائم می شود.

 

مایعی که قصد تست آن را داریم، در یک ظرف استوانه ای و بلند ریخته شده و هیدرومتر آرام آرام در مایع پایین می آید تا زمانی که به صورت آزادانه شناور گردد. این ابزار ها به طور معمول دارای شماره و مقیاس بر روی بدنه ی خود می باشند.

 

می توان وزن مخصوص را به راحتی خواند که بر حسب میلی گرم در لیتر می باشد. از هیدرومتر جهت به دست آوردن غلظت محلول ها نیز می توان استفاده نمود. هیدرومتر ها یک ابزار تست در صنایع مختلف می باشند و از آن جایی که کار با آن ها آسان بوده و دقت اندازه گیری آن ها بالا می باشد، مورد استفاده قرار گرفته اند.

 

 

قیمت تست هیدرواستاتیک

 

هزینه ی این تست هیدرواستاتیک متغیر می باشد و به عوامل مختلفی مثل نوع تجهیزات، اندازه ی آن ها و… بستگی دارد. قیمت این تست ممکن است برای هر آزمایش و یا بررسی به شکل جداگانه محاسبه گردد.

 

به علاوه برای محاسبه ی هزینه ی نهایی این تست یک سری هزینه های دیگر نیز در آن تاثیرگذار هستند که عبارتند از:

 

  • هزینه ی تجهیزات مورد استفاده برای انجام تست هیدرواستاتیک

 

  • مواد مصرف شده مثل مواد شیمیایی، آب و یا تجهیزات جانبی دیگر

 

  • هزینه های مربوط به نگهداری یک سری تعمیرات احتمالی بعد از انجام تست

 

 

سخن آخر

 

تست هیدرواستاتیک مخازن و لوله ها، سیلندر های آتش نشانی و گاز و… از فرآیند های بسیار ضروری می باشد تا اطمینان حاصل پیدا کنیم که این ابزار ها و تجهیزات در فشار و دمای مشخص شده که ممکن است در شرایط اضطراری با آن روبه رو شوند، عملکرد خوبی نشان خواهند داد یا خیر؟

 

این تست ها بر اساس یک سری استاندارد های تعیین شده انجام می شوند و می بایست تقریبا هر سه تا پنج سال یک بار به طور مجدد این تست بر روی تجهیزات انجام شود.

 

ما در این مقاله در سایت سپاهان عایق فرداد، سعی کردیم هر آنچه لازم است در رابطه با تست هیدرواستاتیک بدانید، به طور کامل شرح دهیم و شما را از اهمیت این آزمایش در صنعت مطلع کنیم.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.